2012.12.25.
18:37

Írta: harsanyireka

size() render paraméterei

A kijelző ablak méretét pixelben határozzuk meg, de ha fontos hogy mindig a képernyő méretéhez igazodjon akkor használjuk a width és high paramétereket. Ugyanúgy ha pl. egy objektet a kijelző ablak közepére akarunk tenni akkor is ezeket írjuk be. Példák:

     size(400, 400);

     // Rossz példa, ha változik a size akkor is 200x 200y 
// koordinátánál kezdődik a kör ellipse(200, 200, 50, 50);

     // Jó példa, ha változik a size akkor is középre kerül
     // a kirajzolt kör
     ellipse(width/2, height/2, 50, 50);



Render
Már volt szó arról hogyan lehet képet exportálni, de a Processing több render típust implementál magába. Eddig csak szélessége és magasságot adtunk meg a size függvényben, de egy további paraméterrel megadhatjuk hogyan renderelje ki a grafikát.
Már volt szó arról hogy ha nagy felbontású 2d vektor grafikát akarunk akkor pdf kiterjesztésbe exportáljunk. A pixelekkel való munka lassú. Hogy ezt elkerüljük, minden render opciónak egyedi szerepe van:

size(400, 400, P2D);

P2D render: OpenGL-t✷ használ így gyorsabban renderel ki két-dimenziós vektor grafikákat. Mivel a Processing legegyszerűbb grafikus API-ját✷✷ és a Processing fejlesztőkörnyezetét használja, ezért könnyen ki lehet exportálni.

Open Graphics Library, nyílt grafikus könyvtár. Az amerikai Silicon Graphics cég által kifejlesztett szabvány.

✷✷API = alkalmazásprogramozási felület vagy alkalmazásprogramozási interfész
(application programming interface)

    

size(400, 400, P3D);

P3D render: szintén OpenGL-t használ a gyorsabb rendereléshez. Két és három dimenziós tárgyakat tud kirajzolni, valamint világítást és textúrát.



size(400, 400, PDF, "output.pdf");


Minden geometrikus formát egy fájlba rendrel ki a képernyő helyett. Ha ezt akarod használni akkor be kell importálni a Sketch / Import Library / PDF nevű könyvtárat!

Screen Shot 2012-12-25 at 1.14.23 PM.png



 



forrás:
http://processing.org/learning/overview/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://processing.blog.hu/api/trackback/id/tr494980334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása